top of page

ד"ר עינת קליש רותם

חיפה | מה קרה ומה קורה; מידע שאולי לא הכרתם.

 I love Haifa - link to home page

טיילת לואי 3/3: מרכז מידע, מוזיאונים, מוזיקה, וקולנריה 🍴🎷🎸🎻

  • תמונת הסופר/ת: einat kalisch rotem
    einat kalisch rotem
  • 14 ביוני 2024
  • זמן קריאה 5 דקות

עודכן: 14 ביוני 2024

בהמשך לפוסט שמציג את חזון טיילת לואי >>  ולפוסט השני המפרט את חזון בית מיינץ >>, להלן תכניות, הדמיות ומידע על חמישה מתוך הפרויקטים המוצעים לאורך טיילת לואי. שם המשחק הוא שילוב של גלריות, אמנות ויצירה, מוזיקה והופעות יחד עם בתי קפה ומסעדות - שילוב של מוסדות האומנות והתרבות הקיימים היום לאורך הטיילת אך היו מנותקים ממנה תפקודית וקונספטאולית משך כל השנים:. כל החומרים הם פרי עבודת צוות לישכת ראש העיר ומהנדס העיר. התכניות וההדמיות ששולמו מכספי הציבור הינם רכוש הציבור, ועל כן אני מרגישה חובה להעביר אותם היום חזרה לידי הציבור.


חנות ומרכז מידע לתייר

למה צריך חנות או מרכז מידע לתייר? אני מקווה שלא באמת צריך להסביר, אבל בכל זאת, המתעניינים יכולים לקרוא את הניתוח המלא בפוסט המרכזי על חזון טיילת לואי. מרכז המידע ימוקם בשטחם של השירותים הציבוריים הישנים, שיזוזו למתחם החורש שליד גן איילה הממוקם ממש מעל החנות ומרכז המידע, ויהיו מחוברים לטיילת עצמה (פירוט כאן בהמשך הפוסט). מדובר בחלל קיים ובנוי, שצריך רק לשפץ אותו מבפנים. המיקום הנבחר למרכז המידע החדש קרוב מאד אל הכניסה לגנים הבהאים, באופן שכל התיירים המגיעים לגנים יכולים לראות אותו, ולכן ירצו לגשת אליו. מדובר בחנות אסתטית, חדשה, ממוזגת ומונגשת.


הורסיה הפשוטה והמועדפת:

חנות ומרכז מידע לתייר, החלופה הפשוטה והנבחרת - מבט חוץ ומבט פנים. קרדיט הדמיה: רז אדריכלים ועיריית חיפה


וחלופות נוספות:

חנות ומרכז מידע לתייר, חלופות. קרדיט תכניות והדמיה: רז אדריכלים ועיריית חיפה


שירותים ציבוריים

הגיע הזמן שבטיילת לואי יהיו שירותים ציבוריים נגישים ומודרניים. כיוון שלא ניתן לבנות בטיילת מבנים קבועים גדולים ובגלל הקירבה לגנים הבהאיים ולמתחם שהוכרז מורשת עולמית, בדקנו חלופות רבות לפתרונות שלא יהוו מיטרד ואף יוסתרו בחורש באופן שכמעט לא יורגשו. השירותים הציבוריים הנוכחיים הינם צפופים ומיושנים, לא מותאמים לממדי הנגישות הקבועים היום בחוק, מלבד תא אחד שפונה לרחוב. כמו כן ההגעה אליהם היא או מהטיילת דרך גרם מדרגות ארוך ולא תיקני, או מהרחוב דרך מעברים צרים של מדרגות. אוכלוסיות עם מוגבלויות יכולות בקושי להשתמש בשירותים הקיימים, שממילא זקוקים לשיפוץ דחוף בהיותם מיושנים ומוזנחים. גם כשניקו אותם, הם הרגישו מלוכלכים.


שירותים ציבוריים. קרדיט תכינות והדמיה: רז אדריכלים ועיריית חיפה


בית קיש ומוזיאון טיקוטין

האם ראיתם אי פעם את בית קיש היפיפה והמוזנח, שיושב צמוד לטיילת לואי אך מפנה את גבו לטיילת, חסום עם גדרות מיושנים וחצר סתמית שסתומה במנועי המזגנים הגדולים של מוזיאון טיקוטין? מוזמנים לקרוא קצת על ההיסטוריה של פרדריק קיש ולהיכנס להציץ פנימה למבנה שמציע היום חוגים ופעילויות קהילתיות הצמודות למוזיאון טיקוטין, בבניין שלטעמי אינו מנוצל מספיק לרווחת הציבור הרחב.


המקום על פי תכניתנו צריך היה לשמש כגלרייה שובת לב הנושקת לטיילת לואי כאשר בחצרה, תחת העצים הגבוהים והמצילים של הטיילת, ניתן להקים בית קפה, מסעדה קטנה, או אולי בית תה יפני, שמספק מקום חוויתי נדיר, ואולי גם חלל מתאים לאירועים (שיכניס כסף למוזיאונים). המחסן האחורי של בית קיש יכול בקלות להפוך למטבח שישרת את המתחם מבלי לפגוע בתיפקוד המבנה כולו.


חצר בית קיש הצמוד למוזיאון טיקוטין. בית קפה? מסעדה? או אולי בית תה יפני? קרדיט תכניות והדמיה: רז אדריכלים ועיריית חיפה


מוזיאון בית מאנה כץ

מוזיאון מאנה כץ היה ביתו הפרטי של מאנה כץ, ושימש כמוזיאון קטן, מעין גלריה, משך שנים רבות. במהלך הקדנציה בראשותי גיבשנו תכניות להנגיש ולחדש את המקום על פי דרישות ותקנים מודרניים. בגלל מאבקי כוח של המועצה הלעומתית, התקציב להקמת הפרויקט בוטל ועד היום הוא נשאר סגור.


התכנית שגיבשנו היתה פשוטה: לבנות מרפסת דק גדולה במפלס הראשי, מרחוב יפה נוף ועד למרכז המגרש. את המרפסת הזו יראו מטיילת לואי ומרחוב יפה נוף. על המרפסת יהיו שולחנות וכיסאות שישרתו את המזנון שיעלה מקומת המרתף. העלאת המזנון הקטן והפיכתו לקפיטריה תייצר ניצפות, באופן שכל העוברים ושבים ברחוב יוכלו לראות שיש במוזיאון בית קפה ומקום לשהייה הצופה אל הנוף (בניגוד למזנון הישן שהיה בעבר בחצר האחורית של קומת המרתף, שאף אחד לא ראה ולא ידע על קיומו). מעליות חדשות יחברו את המרפסת החדשה אל הטיילת.


את הקפיטריה הקטנה (שהיא סה"כ מזנון בגודל של כ- 7-8 מ"ר) הצמדנו לחלל התצוגה הראשי ולמרפסת החדשה כדי לייצר עניין במוזיאון, ולהגביר את כמות המבקרים והנהנים מהמקום. על מנת שהשטח של חלל התצוגה לא יקטן, החלטנו לפנות את המחסן של המוזיאון, להעביר את תכולתו למקום אחר, ולהשתמש בשטחו לתצוגה.


איבדתם אותי עם ההסברים? לא נורא. מדובר בשינוי ממש לא גדול מבחינת שטחים ובניה, אבל כן משמעותי לניראות של הפעילות במבנה, מהרחוב, ולתחושת החיוניות שתיווצר במבנה בזכות התאמתו לעיצוב וצרכים עכשוויים. במילים אחרות, מדובר בסידור קצת אחר, זה הכל, אבל סידור שיביא את המוזיאון הקטנטן הזה למאה ה- 21.


תשאלו למה היתה התנגדות של חברי המועצה? אם תעקבו אחרי הפרוטוקולים של הדיונים, תוכלו בין השורות לקלוט את הצעקות רק על נושא אחד: העתקת המחסן והעברת תכולתו למקום אחר בעיר. או לפחות זה היה התירוץ, כי מלבד סוגיית המחסן, התכנית הציעה פתרון מלא להכל. לא עזר ההסבר שלנו כי מדובר במחסן מיושן הנעול עם דלת עץ רעועה שמחזיקים בו אוצרות אמנותיים בל ישוערו. מחסן שביקשנו להעביר לבניין המוזיאון הראשי בראש ובראשונה מפאת הכבוד והחשש ליצירות. אני מקווה שמאז כבר דאגו לתנאי אחסנה טובים יותר וגם החליפו את הדלת.


עכשיו ברצינות. מטרת התכנית החדשה שלנו היתה פשוטה: לחבר את המוזיאון אל טיילת לואי ולהפוך את בית מאנה כץ ואת הקפיטריה שלו לניצפים על ידי העוברים והשבים בטיילת, על מנת להגדיל את כמות המבקרים במקום. אבל, כאמור - מאבקי כוח פוליטיים עצרו את הפרויקט. מי שקיבל על עצמו את ההחלטה לסגור את המוזיאון היה חבר סיעת הירוקים שכיהן בימים ההם כחבר בדירקטוריון המוזיאונים ומונה לנהל את הישיבות על ידי האופוזיציה. מאז הוא הפך לסגן ראש עיר, עבר לתפקיד אחר אך השאיר את המוזיאון סגור ונטוש מעל שנתיים. לצערנו בתקציב 2024 לא ראינו שום התייחסות לשיפוץ המבנה.

כמה חבל. כמה סתמי.

הנגשה בית מאנה כץ. קרדיט תכניות והדמיה: רז אדריכלים ועיריית חיפה


בבניין הישן, המזנון הקטן היה ממוקם בקומת המרתף. היתה צמודה לו חצר אחורית גדולה, אבל היא היתה במפלס המרתף, נמוכה מהרחוב בשתי קומות. מדובר בבית קפה שמוסתר מהרחוב ומהטיילת ולכן גם מעולם לא היווה מוקד משיכה. כדי להבין את המשמעות של הוספת מרפסת דק לישיבה ליד המעליות וקפיטריה קרובה באותו המפלס המאפשרת קשר עין אל רחוב יפה נוף וטיילת לואי, כדאי להעיף מבט בתכניות החדשות:

הנגשה בית מאנה כץ. קרדיט תכניות: רז אדריכלים ועיריית חיפה


רחבות תצפית ומרגוע

בקדנציה הזו הקמנו שתי רחבות תצפית שיכולות להוות גם מקום מפגש קהילתי. הקמתן כבר הסתיימה, והיום נהנים מהם רבים. הרחבה הראשונה היא אחת היפות ברחוב יפה-נוף, שהפכה במרוצת השנים למגרש חניה כמו כל חלקה טובה שכבר שכחו ממנה.... מתחת לרחבה קיים מבנה קטן ונטוש מזה שנים רבות, שנמצא בבעלות העירייה, שמתאים מבחינת גודלו ותנאיו להיות מועדון קטן בעל שתי קומות - מועדון מוזיקה עירונית או מרכז קטן לקהילה.


הרחבה המשופצת ביפה נוף. קרדיט תכנון: לישכת ראש העיר ויחידת אדריכלות נוף של העירייה, אדר' נטע טלמור. הצילומים פרטיים


רק תראו איך רחבה יכולה להפוך לסלון עירוני ואפילו לכיתת לימוד: מפגש סטודנטים.

הרחבה המשופצת ביפה נוף. קרדיט תכנון וצילום: נטע טלמור, אדריכלית העירייה
הרחבה המשופצת ביפה נוף. קרדיט תכנון וצילום: נטע טלמור, אדריכלית העירייה

ואי אפשר שלא להראות איך נקודת התצפית המרהיבה נראתה קודם לכן: חניה עבור חמש מכוניות בלבד.

רחבת התצפית, לפני: חניה עבור חמש מכוניות בלבד. צילום פרטי.
רחבת התצפית, לפני: חניה עבור חמש מכוניות בלבד. צילום פרטי.

הרחבה השניה ממוקמת בכניסה לרובע המדרגות עליו תוכלו לקרוא בעתיד כאן >> והיא חלק מרשימת פרויקטי הפלייסמיקינג (place-making) שביצענו במהלך הקדנציה, עליהם תוכלו לקרוא בעתיד כאן >>


הרחבה המשופצת בכניסה לרובע המדרגות. קרדיט תכנון: אדריכלות אלה שר ואורית שמואלי, חברת יפה נוף ועיריית חיפה


לפוסטים הקודמים בסידרה:



Comments


bottom of page