מבקר המדינה כותב על חיפה. כמה קל לעשות עליכם מניפולציה? קל מאד 🙉🙈🙊
- einat kalisch rotem
- 8 באוג׳ 2024
- זמן קריאה 3 דקות
כשנבחרתי לראשות העיר חיפה, הסבירו לי רבים וטובים שקיבלתי עירייה מסודרת, אמידה, "איתנה" מבחינה כלכלית. המילה "איתנה" היא לא סתם מילה, אלא הגדרה רישמית של משרד הפנים למעמד וליכולת הכספית והניהולית של עיריות בארץ, ולמינהל תקין.
אחרי בערך שנתיים בתפקיד, לאחר שכבר צללתי פנימה לתוך הנתונים האמיתיים, ישבתי עם דמות בכירה במשרד הפנים ואמרתי לה שהם יכולים לשקר לעצמם, הם יכולים לשקר לציבור, אבל הם לא יכולים לשקר לי. עיריית חיפה "איתנה" כמו שאני פרימה בלרינה בבולשוי. הדמות הזו ציחקקה והעבירה נושא.
שלוש שנים אחר כך, מבקר המדינה אישש את דבריי.
מה המשמעות של "עיר איתנה", ולמה זה בכלל משנה?
כאשר עיר נחשבת איתנה, משרד הפנים מעניק לה עצמאות רבה יותר בניהול, ומבצע פחות ביקורת על מה שקורה בין כתליה. העצמאות הזו מוגדרת בנוהלים ובחוק והיא נובעת מסיבה פשוטה: אם העירייה יודעת להתנהל נכון, סימן שאפשר לסמוך עליה ולהעביר אליה אחראיות. אז מה בעצם קרה בחיפה בשנים 2014-2016? עיריית חיפה עשתה מניפולציה על ספרי התקציב על מנת לקבל מעמד של עיר איתנה, וכך יצרה תנאים שהרחיקו את משרד הפנים מבדיקה וביקורת. בתמורה, משרד הפנים כמעט ולא התערב לה בניהול.
שנייה אחת, אני רוצה לקפוץ לפואנטה של סוף הסיפור לפני שאמשיך:
בקדנציה שלי, העיוות הזה תוקן. נכון להיום, ניהול הכספים של עיריית חיפה עומד בקריטריונים של עיר איתנה. אחרי 5 שנים של עבודה קשה ותיקון עיוותים רבים בספרי התקציב בשנות הקדנציה בראשותי, חסכון מחד והגדרות של הכנסות מאידך, קיבלתי הודעה מסודרת וכתובה מגזבר העירייה שהחל משנת 2023, עיריית חיפה בהחלט עומדת בהגדרות החוק לקבלת מעמד של "עיר איתנה". במילים אחרות, אחרי שעשיתי סדר בניהול הכספים, חיפה כבר יכולה להיות מוגדרת עיר איתנה מבחינה כלכלית*, אבל ב-א-מ-ת.
מה גילה מבקר המדינה על ניהול הכספים בקדנציה שלפניי?
טחנות הצדק טוחנות לאט לאט, אבל בסוף האמת יוצאת לאויר העולם. ביולי 2023 הוציא מבקר המדינה את דו"ח הביקורת שלו על הרשויות המקומיות בארץ, שם ציין על חיפה, שחור על גבי לבן, את מה שאני הבנתי בערך שנה-שנתיים אחרי כניסתי לתפקיד:
ממצאי דו"ח מבקר המדינה, תקציר מנהלים:
בשנת 2014 עיריית חיפה לא עמדה בכלל בתנאי סף כדי להיחשב עיר איתנה. בשנת 2016 עיריית חיפה ביצעה שינוי בסימון סיווג ההכנסות שלה בדו"ח הכספי (רשמה את הכנסות המרכז הרפואי בני ציון כ'הכנסות עצמיות') , מה שהגדיל באופן משמעותי את שיעור הכנסותיה העצמיות מ-61% בשנת 2015 ל-79%. בשנת 2017 העירייה זומנה לשימוע, שבסופו היו צריכים להוריד לה את מעמדה, אבל למרות אי העמידה בכל הדרישות הפורמליות - ולמרות המלצת הדרגים המקצועיים של משרד הפנים, זה לא קרה.
ממצאי דו"ח מבקר המדינה, למיטיבי לכת:
אני עושה לכם את העבודה קלה, מדביקה כאן את הממצאים החשובים מתוך הדו"ח:

ועוד זה ממשיך:

ועוד מהממצאים של מבקר המדינה על מה שקרה בשנים 2016 - 2017:

מה היה בשימוע?

שימו לב לפיסקה האחרונה.
במקריות מדהימה, בשנת 2020 שכרתי את שירותיהם של רואי חשבון חיצוניים, המתמחים בניהול תקציב מוניציפלי, ביקורת חקירתית וארנונה, על מנת להבין מה קורה בתוך ספרי הכספים של העירייה. את זה עשיתי בלי לדעת את כל מה שכתוב כאן, ממצאים שהתפרסמו רק בשנת 2023. עשיתי את זה כי הבנתי שמשהו לא מסתדר לי בראש. אחרי מעל לשנה של חקירה ולימוד חשכו עיניי.
ובחזרה לדו"ח מבקר המדינה, הסיכום:

* פקטור חשוב נוסף בהגדרת עיר איתנה היא התנהלות התאגידים העירוניים. במהלך הקדנציה הזו הצלחתי לעשות סדר בכמה מהתאגידים העירוניים עליהם נכתבו דו"חות ביקורת קשים מאד, כמו "יפה נוף", "קהילת הדר", ועוד. נשארו תאגידים לא מעטים שמחייבים בדיקה יסודית ולהערכתי גם מהפכת ניהול עמוקה, שבגללם, מעמדה של חיפה כעיר איתנה עלול להילקח ממנה. ניסיתי לעשות סדר בכמה מהתאגידים, אך נתקלתי בהתנגדות עזה מצד המועצה הלעומתית, שהגיעה עד לבתי משפט. לצערי הנושא הזה נקטע באבו, לפני שהצלחתי להבטיח כי חיפה תהייה עיר איתנה, אבל ב-א-מ-ת.

Comments