התחדשות עירונית היא מילת קסם. כולם רוצים להיות חלק ממנה, אבל מעטים יודעים לעשות אותה.
למרות שבארץ נעשה שימוש מכובס במונחים "תמ"א 38" ו "פינוי בינוי" - הם לא התחדשות עירונית. אלה הם מנגנונים להתחדשות של בניינים ונדל"ן במקרה הטוב. להערכתי, עוד כמה שנים נגלה שהם רק הביאו להחלפה של סלאמס ישן בסלאמס חדש, בגלל שרבים מהעוסקים בהם לא מבינים לעומק את ההשלכות שלהם על העיר, השכונה, התחבורה, הרחובות והמרחב הציבורי.
מי בארץ יודע "לעשות עיר"? ומי יודע "להחיות עיר"? מעטים מאד מבינים בזה, אם בכלל.
התחדשות עירונית טובה מתרחשת תמיד בשילוב של מגמות וטרנדים שמגיעים "מלמטה", מהשטח, במקביל לעבודה ועשייה של הרשויות "מלמעלה". החוכמה במקרים האלה היא לרקוד את הטנגו ביחד, בתיאום מוצלח, בתיזמון מדויק, לדעת מתי לתת לשטח להוביל, ולדעת מתי דווקא הממסד צריך לתפוס פיקוד.
זו האמנות.
וזה מה שקרה בסירקין.
זה לא קרה רק "מעצמו" כפי שרבים מנסים לצייר.
זה לא היה קורה בלי היוזמות העיסקיות החלוציות שהגיעו למקום ראשונות, אבל זה גם לא היה קורה אלמלא העירייה בראשותי, כלומר "הממסד", לא היתה נמצאת בשטח להרגיש את הדופק ולהוביל תהליכי עומק.
חמש השנים האחרונות, בהן כיהנתי כראש העיר, היוו את מכת הפתיחה בלבד, ויצרו תהודה שנשמעת כבר בכל רחבי הארץ. נותרה עוד עבודה רבה לעשות, אבל עכשיו כבר יהיה הרבה יותר קל.
פעלנו לחדש את סירקין בשני ערוצים:
נתחיל לפני הכל עם השורה התחתונה: מתחם סירקין ושוק תלפיות היו בראש שלי ועל השולחן שלי ושל הצוות שלי - 24/7. אני לא מכירה דרך אחרת להוביל שינוי, אם הוא לא נמצא כל הזמן על שולחן העבודה.
מה עשינו? פעלנו בשני ערוצים:
מצד אחד - הכנו תכנית אסטרטגית רחבה להתחדשות מתחם סירקין, שרואה את המציאות שנים רבות קדימה, בונה חזון ופועלת בראיית הטווח הארוך. עבדנו בקנה-מידה גדול.
מצד שני - עשינו במקום עשרות פעולות קטנות, "נגיעות", שמזכירות באנאלוגיה את הדיקור הסיני. פעלנו בעשרות מישורים ב"כאן ועכשיו" על פי הצורך - טיפלנו בחסמים ופתחנו עשרות צווארי בקבוק. הקמנו צוות ייעודי בלישכת ראש העיר שעבד באופן אינטנסיבי לטפל בבעיות תשתית, בשיפוצים, בתחזוקה, בהסדרה וברענון של שטחים עזובים. הצוות הפעיל את כל אגפי העירייה והיווה את הגוף המקשר בין העירייה הענקית והמגושמת לתושבי המקום ולסוחרים, תוך שהוא מקשיב לקולות המקומיים שביטאו בקשות קטנות, מקומיות ואנושיות.
מהרגע הראשון הרחבו את גבולות מתחם סירקין. לא הצטמצמנו רק לסביבת בניין שוק תלפיות, אלא קבענו שהטיפול יעשה לאורך כל הרחוב, עד לרחבת שפירא ולבניין העירייה. במקביל יזמנו את פרויקט הסטודיואים של האומנים במתחם שפירא, מתוך הבנה שפעילות תרבות ואמנות תחזק את הרחוב, ובמיוחד את קצהו השני הנטוש. על פרויקט האומנים עוד אכתוב בעתיד, בנפרד. היום הרחוב אכן מלא עם פעילויות כמעט לכל אורכו, והוא ממשיך להתפתח ולהתמתח אפילו רחוק יותר.
הצוות זיהה את הצרכים העולים מהשטח, הציע הצעות ייעול ולעיתים אף הגה רעיונות לא צפויים שעשו אימפקט. אחד מאנשי המקצוע החיצוניים שליווה אותנו בפרויקט שיקף את תחושותיו ואמר לנו שאין מה להשוות את קצב ההתקדמות המהיר יחסית של פרויקט זה עם פרויקטים אחרים שהוא מכיר, במיוחד לאור העובדה שהמורכבות שלו גדולה עשרות מונים.
מעבר לנוכחות מאסיבית ותדירה של אנשי הצוות שלי ברחוב סירקין והסביבה, על בסיס קבוע, בתוספת ביקורים שלי מפעם לפעם כשצצו בעיות קשות יותר שדורשות חשיבה מחוץ לקופסא - ישבנו יחד מידי שבוע כדי לדסקס את מה שאנחנו יודעים, להבין את מה שאנחנו רואים, לנתח את התהליכים, ולהרגיש טוב יותר את הדופק של המקום.
ערוץ ראשון: מובילים תכנית אסטרטגית להתחדשות מתחם סירקין
התכנית להתחדשות מתחם סירקין ושוק תלפיות קודמה ע"י מינהל ההנדסה באמצעות המתכננים תמי גבריאלי וגידו סגל, ובליווי צמוד שלי. על התכנית הזו (שהחלה חודשים ספורים לפני כניסתי לתפקיד) ישבנו כולנו אינספור פעמים עד שהיא הגיעה לורסיה המתקדמת והטובה ביותר על פי הערכותינו המקצועיות. התכנית הוצגה בועדה המקומית ביום 25.02.2020, ואושרה.
ערוץ שני: צוות לישכת ראש העיר מבצע עשרות התערבויות עדינות במתחם סירקין
בעבודה משותפת עם מי כרמל, החלפנו את צנרת הביוב המיושנת שהייתה קיימת במקום משנות ה-30 של המאה הקודמת וגרמה לאינסוף מפגעים בשטח, ושדרגנו אותה לצנרת חדישה. פעלנו עם מערך התברואה לתגבר את נקיון המתחם בתיאום עם הסוחרים.
תגברנו את נוכחות פקחי אגף האכיפה אשר החלו לפעול בשת״פ גבוה יותר מאי פעם עם משטרת חיפה כדי להתמודד עם רמת הפשע הגוברת באזור. קיימנו ישיבות על מתחם סירקין עם המשטרה על בסיס שבועי. חיזקנו את פעילות המשטרה באמצעות תיגבור של פקחים עירוניים בשטח, כעזר למשטרה, שהביאו לסגירה של חלק מבתי הבושת ותחנות הסמים באיזור. יש לציין שבעיית הפשע במקום עדיין קיימת ולכן נדרש להמשיך עם עבודת השיטור ביתר שאת בלי להוריד את הרגל מהגז אף לא לרגע.
רישתנו את המתחם עם מצלמות אבטחה מתקדמות המחוברות 24/7 למוקד הביטחון העירוני. יחד עם אגף הנכסים והפיקוח על הבנייה, פעלנו להסדרת בנייה לא חוקית וסגירת דירות מפוצלות המשרתות בעיקר אוכלוסיות פשע, ואף פירקנו מבנים שהשתלטו וחסמו מעברים ציבוריים במשך שנים רבות מאד - במדרגות דבורה ולונץ.
ליווינו באופן צמוד עסקים קטנים על מנת להקל, ככל הניתן, על הליך רישוי העסקים, ופעלנו ברמה יום-יומית לסייע בנושאי ביורוקרטיה . בנושא העסקים הקטנים, הדוח השנתי של 2022 הציג גידול פי 3 בכמות העסקים שנפתחו במתחם סירקין, בהשוואה לתקופה בה נכנסתי לתפקיד. נכון להיום, להערכתנו, כמות העסקים ובמיוחד עסקי המזון גדלה פי 5-6, ואולי אף יותר.
עזרנו לבעלי בניינים לשפץ חזיתות של בניינים היסטוריים, בתיאום עם מחלקת השימור, כדי להקל על הליכי השימור המורכבים ולהבטיח השמתחם ישמור על צביונו המקורי. פעלנו בערוץ זה לאחר הזנחה של עשרות שנים בהם בעלי הנכסים לא ידעו כיצד להתמודד עם הנושא. כתוצאה מכך כבר שופצו בקדנציה זו מספר מבנים חשובים במתחם. אחד מהמפורסמים ביניהם אפילו הפך לפיצריה משובחת ומפורסמת....
שימור מבנים: רחוב סירקין 32 פינת רחוב יחיאל, הבניין הנטוש המפורסם חוזר לחיים. צילומים פרטיים
הוספנו ריהוט רחוב - ספסלי ישיבה ומתקני הצללה. התקנו ברזיות מים לשתיה לצד תחנות האוטובוס המשרתות את נוסעי התחבורה הציבורית. הקמנו פארקלטים לחיזוק פעילות המסעדות שעליהם ועל האימפקט העצום שלהם תוכלו לקרוא בהמשך בפוסט נפרד. הסדרנו את צומת הרחובות יחיאל-סירקין לטובת הולכי הרגל והנגשנו תחנת אוטובוס בצומת, שקיבלה גם עיצוב ייחודי בסגנון הבאוהאוס.
שיפצנו את השירותים הציבוריים המיושנים, התקנו עמודי תאורה חדשים, שיקמנו מקטעים רבים של מדרכות, הצבנו פסי האטה, הקמנו גינה קהילתית על שטח ציבורי פתוח ומוזנח , והחזרנו לחיים את מגרש הכדורסל ההיסטורי, שעמד מוזנח עשורים רבים לשימוש תושבי המקום. כיום מגיעים אליו ילדים ובני נוער מכל שכונת הדר.
רק חלק קטן מהפעולות הללו, להן אני קוראת "דיקורים סינים עדינים", פורסמו אצלי בדף הפייסבוק או דרך דוברות העירייה. את רוב עבודתנו לא פירסמנו כיוון שמדובר בתהליך ארוך שהשפעתו מורגשת רק בסופו, ובהבנת סך-כל התמונה. אתם יכולים לקרוא קצת על שיפוץ חזיתות המבנים וקרן הסיוע שהקמנו לשם כך >>
או כאן בסרטון (קרדיט: עיריית חיפה):
מגרש הכדורסל המחודש של מתחם סירקין. קרדיט: משרד הקריאטיב "דותן-לידז'י", צילומים: עיריית חיפה
סירקין בשיטת ה"דיקור העירוני" - "Urban Acupuncture"
החיאה של ריקמה אנושית חיה יכולה להזכיר תהליכי ריפוי של ריקמה עירונית בנויה. על האנאלוגיה בין האורגניזם החי בעולם הביולוגי לאורגניזם הבנוי בעולם האורבאני דיברתי רבות, ולא אני המצאתי את ההשוואה.
בעולם ההתחדשות העירונית קוראים למהלך "אקופונקטורה עירונית", או "עירוניות טקטית" - מוזמנים לעשות גוגל על המושגים שנמצאים כאן: "WIKIPEDIA: Urban Acupuncture">> או "Tactical urbanism" >>. מזמינה אתכם להאזין לראש העירייה האגדי של קוריטיבה ברזיל, חיימה לרנר >>, שעשה מהפכה עצומה בעיר בזכות הבנתו בתהליכי תכנון עירוניים כאלה.
קרדיט: "אגדה אורבנית"/ניצן הורוביץ, פירסום ע"י ערן בן ימיני. ניתן לצפות בסרט המלא ביוטיוב של ניצן הורוביץ >>
והתוצאה מתחילה לרגש.
כבר הפסקתי לספור את כמות הכתבות העצומה שיצאה רק בשנתיים האחרונות בתקשורת הארצית על מרכז הקולינריה האותנתי והצבעוני, הכר הפורה של עשרות מסעדות, חללי תרבות, גלריות, סטודיו של אמנים ועוד. חיפה על המפה. היא כבר מזמן לא משעממת, וגם לא הולכת לישון מוקדם.
וכאמור, כל זה לא היה קורה אלמלא התהליך הכפול, והמאמץ אותו ביצענו במקביל: תחילת שיפוץ ושיקום בניין שוק תלפיות ההיסטורי, עליו אתם מוזמנים לקרוא כאן בפוסט נפרד כאן >>
מתחם סירקין מתחילת הקדנציה שלי אינו מתחם סירקין שאתם מכירים היום. הוא עבר מהפך.
המקום העירוני המרגש הזה ליווה את כל שנותיי כראש העיר וישב על שולחני ועל שולחן צוות הלישכה מידי יום ביומו. יחד עם זאת, מדובר במתחם שדורש תחזוקה בלתי פוסקת, הרבה תשומת לב ואהבה. אני מקווה שהנהלת העירייה החדשה תשכיל לשמור על מה ששופץ במרחב, ולתחזקו באופן שוטף - כמו הפארקלטים, מגרש הכדורסל, השירותים הציבוריים, תחנת האוטובוס המיוחדת, הברזיות ועוד.
פוסט זה מוקדש עם תודה גדולה לרבים וטובים בעיריית חיפה, על שהשקיעו אינסוף שעות עבודה והלכו איתי באמונה מלאה עד הסוף. תודה לצוות עוזריי בלישכת ראש העיר שעבדו ללא לאות מסביב לשעון, וליעל גורכובר שהובילה את כל הצוות.
תודה על שהאמנתם כמוני במקום.
Comments