בקדנציה הזו התחלתי לעשות סדר עמוק בתכניות בניין העיר.
ממצב של היעדר תכניות אב מסודרות לעיר (מלבד חפ/2000 תכנית המתאר המאושרת של חיפה, שהיא מיושנת בתפיסתה) במרבית האיזורים בעיר היה כאוס מוחלט במדיניות התכנון והבניה. אחרי עבודה מאומצת והשקעה אדירה בנושא זה במהלך הקדנציה בה כיהנתי כראש העיר, כיום קיימות מעל ל- 40 תכניות אב, מסמכי מדיניות בניה ותכניות התחדשות עירונית של מרבית הרובעים בעיר, עם התייחסות לתחבורה ציבורית, לחניה, לפתרונות ארוכי טווח כמו חיבור השכונות הכלואות, והכל תוך ראייה מערכתית של פרוגרמות למבני הציבור, מוסדות החינוך והמרחב הציבורי בתכנון מתקדם ועכשווי.
בקיצור, באתי לעשות סדר, ותזכרו שזה תהליך.
במשך כל שנות כהונתי דאגתי לזמן ישיבות סדורות בלוחות זמנים צפופים, שבכולן נכחתי, לשרטט גאנטים מסודרים ולבצע מעקב הדוק על התקדמות הביצוע ברמה שבועית. שאלו אותי לא מעט בפליאה, ומה היתה תרומתך? הרי ראשי ערים לא באמת נוהגים לעשות את העבודה השחורה הזו, אלא התרגלו לדבר בלשון רבים ובסופרלטיבים... אענה במפורש, למרות שאני לא אוהבת לדבר בלשון יחיד: אני יזמתי את כל הפרויקט מתוך הבנה עמוקה בנחיצותו, הובלתי את העבודה, זימנתי את הישיבות, ניהלתי את המעקבים, רשמתי את הנקודות, סיכמתי את הדרישות ועקבתי באופן אישי אחר ההתקדמות. ומדובר במאות ישיבות על עשרות רבות של נושאים.
גם כאשר מובילים מהלך עצום, לא עושים אותו לבד. את כל זה עשיתי יחד עם מינהל ההנדסה ועובדיו המסורים, שאפשר היה לראות את אורות המשרד שלהם דולקים בשעות המאוחרות של הערב. למרות כל הטענות והמענות, מינהל ההנדסה עבד קשה מאד במהלך הקדנציה הזו לקדם את התכנון ההוליסטי לעיר חיפה ולעשות סדר בעולם התכנון.
סוף מעשה במחשבה תחילה.
לא נכון לרוץ ולבנות (כפי שמרבית הישראלים נוהגים לעשות) לפני שמחליטים באיזו עיר רוצים לחיות. או כפי שמורי ורבי פרופ' אדם מזור ז"ל נהג לצטט את הפילוסוף הרומאי סֶנֶקָה (Seneca) שחי ממש לפני 2000 שנה: "אף רוח אינה הנכונה, כשלא יודעים לאן רוצים להפליג".
אמנם יש עוד עבודת תכנון להשלים, אבל בקרוב אפשר יהיה להגיע ליבשת המובטחת ולהתחיל לקטוף את הפירות.
מרבית התכניות שקודמו בקדנציה הזו הן תכנית אב ולא תכניות סטטוטוריות - שדורשות זמן ארוך יותר לאישורים, בתהליכים שנמשכים לעיתים שנים רבות מאד. זו צריכה להיות המטרה הבאה של הנהגת העיר - לקדם את התכניות ברמה הסטטוטורית במהלך השנים הקרובות, תוך תחילת מימוש ויישום של התכניות הללו בשטח. כיוון שתושבי חיפה החליטו להחליף הנהגה, יהיה קל לצערי לבטל את כל התכניות אותן קידמתי ולהתעלם מהמלצותיהן. כולי תקווה שתושבי חיפה יתעמקו בתכניות הללו, ידאגו לעתידם ועתיד ילדיהם בעיר ולא יפקירו את התכנון והבניה לנציגי אנשי הנדל"ן.
אחרי שעשינו סדר בתכנון, התחלנו להתמקד בבניה בפועל. כבר כמה שנים שאנו שוברים שיאים בנתוני היתרי בנייה ליחידות מגורים, והשנה נשברו השיאים יותר מאי פעם. כפי שהבטחתי ערב בחירות 2018 - שמתי דגש על ההתחדשות העירונית ולא על הבניה החדשה. ניכרת מגמת שינוי לכיוון התחדשות עירונית והעדפתה על פני הבניה החדשה, והיא בולטת ומתחזקת: ישנו רוב מוחלט של יחידות דיור שקבלו היתרי בנייה בפרויקטי התחדשות עירונית (וזאת למרות מאות יחידות דיור בפרויקט מבואות הדרומיים):
וכאן תוספת פירוט לחלוקה בין התחדשות עירונית (פינוי בינוי) ותמ"א 38:
בשקף האחרון ניתן לראות את סה"כ ההכנסות – שיא של כל הזמנים בהכנסות מהיטלי פיתוח ומהיטלי השבחה (בשניהם):
נכון, יש לעירייה עוד מה לשפר בשירות של מינהל ההנדסה. יחד עם זאת, התפוקות במצב הנוכחי למרות האיוש החסר בכוח אדם מקצועי – אינן טריוויאליות והן תוצאה של מאמץ רב ומסירות של הצוות המקצועי. בנוסף עומד בפני העיר חיפה אתגר גדול נוסף - להשלים את הבנייה הציבורית הנדרשת עבור כל אותן דירות חדשות ומתחדשות בזמן קצר: בתי ספר, גני ילדים, מתנ"סים, מרכזים קהילתיים וכל התשתיות שאנחנו צריכים בשביל איכות חיים טובה. זהו הפועל היוצא של תוספת מגורים בהיקפים גדולים, ומדובר בתהליכים שנמשכים שנים רבות, בביורוקרטיה ישראלית בלתי אפשרית ובלתי נסבלת.
אני מאחלת לחיפה עתיד שימשיך את המגמה הטובה שהתחילה, ושנתגבר על הזמנים המורכבים.
אני מבקשת להודות לכל מי שלקח חלק בעבודה הקשה בכל אגפי ההנדסה: מהנדס העיר, אדריכלית העיר, אגפי הרישוי, תכנון עיר, התחדשות עירונית, שימור, דרכים, פיקוח, נכסים, הועדה המקומית, היחידה הסביבתית וכמובן תודות לשת"פ הפורה עם הייעוץ המשפטי ומנהל הכספים. יישר כוח.
בקדנציה הזו תכננו את חיפה - ראינו רחוק, ראינו רחב, ראינו עמוק.
חשבנו על אינספור רבדים הקשורים לתכנון העיר וחיברנו את כולם יחד: תחבורה, תשתיות, כלכלה, תעסוקה, תיירות, חברה, קהילה, מגדר ועוד ועוד.
תכננו ובנינו את החזון של חיפה 2050.
ובכל זאת, איפה צריך לדאוג ועל מה אתם התושבים צריכים להמשיך את דרכי ולפקוח עין?
כמות יחידות הדיור המתוכננות לעיר היא עצומה ועומדת על 81,000 יחידות דיור תחת תכניות אב ומתאר שכונתיות להתחדשות עירונית, עוד 31,000 יחידות דיור בהתחדשות בניינית (תמ"א 38), עוד 33,000 יחידות דיור חדשות. סה"כ 145,000 יחידות דיור חדשות פוטנציאליות!
על פי דוחות רשמיים של הרשות להתחדשות עירונית במשרד השיכון, חיפה הפכה בשלוש השנים האחרונות לאחת הערים המובילות בארץ בכמות ובאיכות התוכניות להתחדשות עירונית. לצפייה בדו"ח התחדשות עירונית לשנת 2021 של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית (קובץ PDF, ראו עמוד 87) >>
כדי לסבר את האוזן, היום בחיפה יש "רק" כ- 110,000 יח"ד, כלומר - מדובר בתוספת עצומה שתגדיל את חיפה כמעט פי 2.5 מגודלה הנוכחי, וכל זה בלי לדבר על תכנית רמ"י למפרץ חיפה בה מתוכננות לקום עוד 130,000 יחידות דיור (יכולים לקרוא את דעתי על התכנית המסוכנת " שער המפרץ תמ"א 75 " כאן >>).
אנחנו כולנו מכירים היטב את מצב התשתיות העיר, הכבישים הצרים, הפקקים, החניה החסרה והבעייתית, היעדר תחבורה ציבורית, מחסור במקומות עבודה, מצב ירוד של בתי ספר, מחסור במרכזים קהילתיים ותשתיות ציבוריות. איך בדיוק תתפתח העיר עם תוספת של עשרות אלפי יחידות דיור?
זו הסיבה בגללה מצאתי את עצמי שקועה בעבודה אינטנסיבית מאד משך כל הקדנציה, בשיתוף פעולה חסר תקדים של כל צוותי מינהל ההנדסה. הייתי עסוקה להבטיח שלא יקרו אסונות בניה בעיר בשנים הקרובות. בדקנו את הפרוגרמות, את היקפי הבניה המקסימליים האפשריים בכל שכונות, את מצב הכבישים ועוד ועוד. יזמי נדל"ן אגרסיביים כתבו עלי אינספור כתבות מכפישות לאחר שלא התביישו לממן קמפיינים למתחרים פוליטיים, בכל הכוח, ולשפוך עליהם מליונים רבים. חלקם היו בטוחים שכאשר אצא מהמשחק, הם יתחילו לפרוח. לכן חשוב היום לוודא שחיפה לא תיפול למציאות כאוטית, שבה כבר לא נוכל לגור באיכות החיים והיופי שאנחנו כה אוהבים. תדאגו למנוע את זה. האחריות יושבת עכשיו בידיים שלכם.
קצת מידע מזוקק מתוך המצגות:
הנתונים נכון לשנת 2023 ביחידה להתחדשות העירונית:
ואלה הם הנתונים באגף לתכנון עיר, הנתונים עוסקים בבנייה חדשה ובתמ"א 38:
אם לא יהיה תכנון מוקפד ומדויק - העיר חיפה תאבד את יכולתה להשתלט על ביקושי הבניה הבילתי נדלים שאין להם שובע - של יזמי הנדל"ן. אני מקווה שעל הנהגת העירייה לא ישתלטו גורמים להם אינטרסים חזקים בתחום הזה.
האמת? אני מודאגת.
גם אתם צריכים להיות.
גם אם אתם בין אלה שמחכים לאישור המיוחל לבניין שלכם, וגם אם היזם שלכם השמיץ וקיטר על עיכוב תכניות. יש סיכוי שהוא מחכה לעת בה יוכל "לעגל פינות", להוסיף עוד ועוד יחידות דיור למרות שאין תשתיות, ואין לשטח יכולת וקיבולת להכיל כל כך הרבה בניה. תוודאו שלא תישארו עם מפתח לדירה חדשה בשכונה עם איכות חיים ירודה.
מוזמנים להיכנס לכל הפוסטים בנושא תכנון ומדיניות בניה, ולהבין את היקף העבודה העצום שעשינו עבורכם. כולי תקווה שהתכניות הטובות הללו ימשיכו להאיר את הדרך, ושהנהלת העיר הבאה תאמץ את הגישות התכנוניות שהובילו אותי: תכנון בר-קיימא, מאוזן, אנושי ושפוי.
ומשם תוכלו להמשיך לכל שכונה שמעניינת אתכם...
תתעמקו.
מדובר בחיים שלכם, בנכסים עליהם עבדתם כל חייכם, ובירושה של הילדים שלכם.
Comments