top of page

ד"ר עינת קליש רותם

חיפה | מה קרה ומה קורה; מידע שאולי לא הכרתם.

 I love Haifa - link to home page

תשתיות עירוניות; למה חיפה כל כך מוזנחת?

  • תמונת הסופר/ת: einat kalisch rotem
    einat kalisch rotem
  • 4 בנוב׳ 2024
  • זמן קריאה 5 דקות

עודכן: 23 בדצמ׳ 2024

למה לעזאזל העיר חיפה נראית כל כך רע?

הרי מדובר בעיר עם דירוג סוציו אקונומי יחסית די גבוה (7), עיר שיש לה לא מעט מקורות הכנסה וגם די הרבה כסף. מה היא הסיבה להזנחה הגדולה והמתמשכת הזו כל כך הרבה עשורים?


בתחילת הקדנציה שלי כראש העיר, אליה נכנסתי כרוח סערה ועם מוטיבציה אדירה לשפץ את כל העיר, היה לי ברור שלפני שיוצאים לדרך - חובה לראות את התמונה הרחבה ולהבין כמה כסף חסר לנו, כדי לעשות תיעדוף ותכנית עבודה חכמה.


ביקשתי מיפוי של מצב התשתיות העיר: כבישים, מדרכות, תאורה, מדרגות, מתקנים, גדרות, קירות תמך, ותשתיות מים וביוב. גיליתי שאין מיפוי. למעשה, מעולם לא היה.


לקח למינהל התיפעול כמעט חצי שנה עד שקיבלתי מיפוי מסודר ואז גם הבנתי את גודל הברוך... מעולם לא נעשתה תכנית עבודה מסודרת לשיפוץ העיר, עם הבנה עמוקה לגבי מצב התשתיות ועם מגבלות התקציב שלא מאפשרים את שיפוץ העיר כולה.


ולפני כן, קבלו הצצה למה שמצאנו ומה שעשינו בקדנציה שלי עם תשתיות המים והביוב כנסו לפוסט >>


שלב א - מיפוי של מצב תשתיות העיר

את המיפוי של התשתיות חילקנו לשישה נושאים: כבישים, מדרכות, תאורה, קירות תמך, מדרגות, מים וביוב. בנוסף, בדקנו גם את העלויות הנדרשות לשיפוץ מבני ציבור בעיר (מוסדות חינוך, מתנ"סים, מועדונים וכו') ונגישות (תחום שהתחיל לקבל טיפול רציני בקדנציה שלי).


העלנו את המיפוי על מערכת ממוחשבת GIS. את תוצאות הבדיקה הצגתי בישיבה מיוחדת במועצת העיר, ששודרה בשקיפות לציבור הרחב דרך ערוץ הפייסבוק של העירייה, וזאת על מנת שכל תושבי העיר יבינו מה הסטטוס של נושא התחזוקה והתשתיות בעיר, בשקיפות מלאה. שורה התחתונה: חסרים כ- 2 מליארד ש"ח כדי להביא את העיר למצב סביר!!!


מצב רחובות העיר. אדום: גרוע. צהוב: בינוני. ירוק:טוב. מתוך המצגת שהוצגה למועצת העיר. קרדיט עיריית חיפה
מצב רחובות העיר. אדום: גרוע. צהוב: בינוני. ירוק:טוב. מתוך המצגת שהוצגה למועצת העיר. קרדיט עיריית חיפה

עלויות שיפוץ התשתיות רשומות כאן בטבלה למטה. אל תתבלבלו עם האפסים - מדובר במליארדים.:

עלויות התיקון של תשתיות העיר. נדרשים מעל 2 מליארד ש"ח כדי להביא את העיר למצב סביר. איך זה קרה? מתוך מצגת עיריית חיפה
עלויות התיקון של תשתיות העיר. נדרשים מעל 2 מליארד ש"ח כדי להביא את העיר למצב סביר. איך זה קרה? מתוך מצגת עיריית חיפה

שלב ב: התחלת שיפוץ לפי תכנית עבודה

בעקבות הממצאים המטרידים, ביקשתי מיחידת המחשבים של עיריית חיפה להכין עם מינהל התיפעול מערכת ניהול פרויקטים ממוחשבת, שתדע להוציא תכנית עבודה מסודרת באופן אוטומאטי, המונעת משיקולים ענייניים ולא מאפשרת קומבינות.


למה הכוונה? תכנית העבודה הממוחשבת צריכה לתעדף את הפרויקטים על פי המצב האובייקטיבי של התשתיות, על פי כמות התושבים שגרים ומשתמשים במקום, כמות העוברים ושבים ברחוב, נוכחותם של מוסדות ציבור שנפגעים מהתשתיות (דיור מוגן? בתי ספר?), על פי המועד האחרון שהמקום טופל או שופץ, וכו' - קריטריונים פשוטים, כמותיים, מתמטיים ממש. מדוע? כדי למנוע מצב שבו רחוב צדדי בו מתגוררות כמה משפחות בודדות נהנה מתקציב שיפוץ גדול, לעומת רחובות הומי אדם שסובלים כבר עשורים רבים ואף אחד לא מתייחס אליהם.


סיפורים כאלה, על "הפוליטיזציה" של שיפוץ התשתיות שמעתי יותר מידי לפני שנכנסתי לתפקיד ("בואי אני אספר לך למה שיפצו את הרחוב ההוא... כי "החבר של" גר שם"...). סיפורים כאלה ביקשתי למנוע - עיר מתוקנת לא מאפשרת לדברים כאלה לקרות. מדובר על הקמת מערכת ממוחשבת מורכבת ביותר, שלצערי, נעצרה במהלך הקדנציה בגלל עצירת תקציבים ליחידת המיחשוב על ידי מועצת העיר הלעומתית.


במהלך הקדנציה שלי הצלחנו לתכנן ולבצע באופן מקצועי וענייני את השלב הראשון של שיפוץ התשתיות: השקענו מעל 250 מליון ₪ בשיקום כבישים, מדרכות, גנים, ניקוז ועוד, על פי החלוקה הבאה לרובעים עירוניים:

חלוקת התקציב של הקדנציה לפי רובעים.
חלוקת התקציב של הקדנציה לפי רובעים.

רחובות וכבישים*

קריית חיים וקריית שמואל: רחובות איציק מנגר, בוסל, בית אלפא, הארזים, השיירה, חב"ד, חומה ומגדל, מוהליבר והנציב, מולדת, משה חיים שפירא, קק"ל, שבטי ישראל, ומתחם התקומה כולל השבילים הניצבים לרחוב. דרכים ראשיות: האיצטדיון, ההסתדרות (במקטעים), יגאל ידין ("כביש הטכני”; בוצע על ידי חנ"י).


מערב חיפה: רחובות בודנהיימר, דוד בר רב האי, דרייפוס, צה"ל, צומת דרך צרפת/אמיל זולא, ורחובות אלנבי, הפרסים ומאיר רוטנברג. בנאות פרס: רחובות הוד, חמדה, נעם, יפעה, וזהר. דרכים ראשיות: מקטעים משדרות המגינים, העצמאות וההגנה (מסלול מערבי).


נווה שאנן: רחובות אז"ר, ברל כצנלסון, הירדן (שיקום חניון ציבורי וניקוז), הרב משאש, זלמן שז"ר, חביבה רייך (פיתוח שצ"פ חדש), חטיבת כרמלי, חרל"פ, יד לבנים, מספר כבישים בגבעת זמר, ופינסקר. דרכים ראשיות: שמחה גולן (רטנר עד לירידה לעיר/מנהרות הכרמל); רופין (ראש מיה עד ככר אליזבט); דורי (מסלול בעלייה). כרמל: בוצע פרויקט שיקום מיוחד של כל הכרמל הותיק, הכולל שמירה על הצמחייה הייחודית בשדרות הצבי, יצחק, והברושים, ורחובות ספרון, הורדים, הצופים ומחניים. הפרויקט תוכנן ובוצע בתהליך מיוחד לשמירה על שורשי העצים ובליווי אגרונומים.


רמות כרמל: רחובות אידר (חורב עד שימקין), אסתר רבין, יהושוע גלוברמן, גרשון שופמן, ד’ישראלי, הרופא, פינלנד, ורובינשטיין. דרכים ראשיות: פרויד (קטע חורב עד ולנברג).


הדר ועיר תחתית: רחובות ארלוזורוב (שני פרויקטים), בית"ר, בלפור, צומת בן יהודה וקסל, בצלאל, ברכת משה, החשמונאים, המגינים (מקטע), הנרייטה סולד, השילוח, חטיבת גולני, לאון בלום (ביה"ס חוגים), מונטיפיורי והס, רמב"ן, רש"י, שדרות הציונות, ושיקום קטע מרחוב גאולה. למבחר צילומים של עבודות שיקום (9.2.21) >>לתוצאות שיקום הכרמל הותיק (28.6.23) >>


*רשימה נכונה ליולי 2023


גנים ציבוריים

בקריית חיים וקריית שמואל: פיתוח ושיקום מלא של מתחם הגן הציבורי בפארק הצירי; שיקום מגרש הספורט ורבורג; חידוש משטחי גני משחקים ברחובות השיירה, דגניה, אור החיים.


במערב חיפה: פיתוח מתחם מתקני נינג'ה בגן אלי כהן, שיקום מתקני כושר ומגרשי ספורט בפארק הכט, ברחובות המגינים וצה"ל.


בנווה שאנן: פיתוח גן ציבורי בורוכוב, טיילת יעקב חזן בנווה שאנן, פיתוח מתחם מתקני כושר בחטיבת כרמלי, שיקום גן ציבורי ברלב ומגרשי הספורט ברחוב רטנר, גוט לוין, וצ'ארניאבסקי.


בכרמל: שיקום מלא של גן ציבורי כספרי. ברמות כרמל: שיקום מגרשי הספורט ומתקני הכושר ברחובות אלברט שוויצר ותל מאנה, ושיקום גן אקרמן ברמת בגין. בסביוני דניה, החלפת מתקני הכושר ושיקום של גן גלוברמן.


הדר ועיר תחתית: שיקום מלא של מתחמי מתקני המשחקים בגן קסל ובגן ציפורה זייד, מדרגות ברוריה בהדר וברחוב אלגזאלי / הירוק.

 

תאורה

מעבר לתחזוקה השוטפת של פנסי הרחוב, הוקמו פרויקטי תשתיות תאורה: במפרץ חיפה: במעבר המשוקע ביציאה ממנהרות הכרמל ובדרך יגאל ידין; הצבת מתקני תאורה חדשים באזור הצ’ק פוסט. במערב חיפה: בטיילת חוף דדו וחוף זמיר, במגרשי אגריטק, וברחוב דרייפוס. החלפת גופי תאורה ללד בדרך הים ובחוף הכרמל. בנווה שאנן: סמוך לגרנד קניון. בכרמל: הארת כל רחוב סטלה מאריס (עד הביצוע היה רחוב בעלטה); גופי תאורה הוחלפו ללד לאורך ציר רכס הכרמל. בצומת חורב, הוחלפו גופי תאורה. בהדר ובעיר תחתית: הוספת תאורת לדים ברחוב הרצל ובסמטת נוזהה. 

 

שיקום תשתיות צנרת המים והביוב

הכנו תכנית חומש להחלפת כל תשתיות וצנרות המים בעיר, שהוזנחו עשרות שנים ונמצאו במצב של התפוררות ורקבון. הפרויקט העצום מבוצע על ידי תאגיד "מי כרמל", בתיאום עם עיריית חיפה ורשות המים, על פי תכנית רב שנתית מאושרת בהיקף של 500 מיליון ש"ח – בחלוקה של 100 מליון לשנה. עד כה הושקעו 300 מיליון ש"ח בתשתיות המים בעיר, בנוסף ל- 250 מליון ש"ח שהושקעו בתשתיות הרשונות מעלה.



לדו"חות השנתיים של תאגיד מי כרמל (קבצי PDF): שנת 2020; שנת 2021 >>


אנקדוטה קטנה לתושבי קריית חיים ושמואל

אני יודעת שלא תתנו לעובדות לבלבל אתכם, ובכל זאת, חשוב לי שתשימו לב: קריית חיים ושמואל קיבלו את התקציב השני הכי גבוה בקדנציה הזו בכל הקשור לתשתיות העיר, על פי חלוקה לרובעים. וזאת למרות שלא מדובר ברובע הכי גדול פיזית או בכמות התושבים.


שלב ג: כדי לתקן את העיר צריך לעשות סדר בניהול בעירייה

תשאלו את עצמכם, איך הגענו למצב של הזנחה פושעת כל כך עמוקה? התשובה קשה, מורכבת, וכנראה שאין תשובה אחת נכונה. אתם מוזמנים להתחיל להבין קצת "מהיכן דולפים כספי העירייה?" בפוסט כאן >>


ומה עוד עשיתי כדי לשפר לאט לאט את מצב התשתיות? השקעתי עבודה ומאמצים רבים לעצור את בזבוזי הכספים שהיו בקופת העירייה משך שנים רבות, ולהתחיל לחסוך כל שקל של כספי הציבור. מהר מאד הבנתי שאי אפשר יהיה לשפץ את העיר ולהביא אותה למצב טוב, כל עוד הכספים שלה ינוהלו רע. על המהפך בנתונים הפיננסיים בקופת העירייה בקדנציה שלי אתם יכולים לקרוא כאן >>


כדי להביא את העיר למצב טוב יותר, נדרשות שנים רבות של עבודה קשה בניהול אחראי של כספי הציבור מצד אחד, דאגה למינהל תקין מצד שני, וייעול עבודה העירייה מצד שלישי. מדובר בתהליך ארוך שנים שאותו רק התחלתי, ושלצערי הרב נגדע באיבו. לתושבי חיפה לא היתה סבלנות לקבל ולהבין את הצורך בהובלת תהליך ארוך ועמוק לשיקום העיר, ולי לא נותר אלא להצטער על כך.


Comments


bottom of page