top of page

ד"ר עינת קליש רותם

חיפה | מה קרה ומה קורה; מידע שאולי לא הכרתם.

 I love Haifa - link to home page
תמונת הסופר/תeinat kalisch rotem

שפת רחוב 🌳

לראשונה בהיסטוריה של העיר, לחיפה יש "ספר פרטים" משלה, והוא נולד בשעה טובה בנובמבר 2023. בשביל מה צריך ספר כזה? הגדרת תכנון המרחב הציבורי, חתכי הרחובות ופרטי הבניה של המרחב הציבורי (חומרי הגלם, הצבעים, הטקסטורות של המדרכות, הגדרות, הקירות, פנסי התאורה, ריהוט הרחוב וכו') היא הדרך הנכונה יותר להגדיר זהות של מקום.


עם כניסתי לתפקיד, התפלאתי שאין עדיין מסמך מסדיר שכזה, כפי שיש למספר ערים בארץ. תהליך ההכנה של "שפת הרחוב" החיפאית ארך כמה שנים, לאחר שהוכן בקפידה וביסודיות, תוך התייעצות ושיח עם כל גורמי העירייה הרלוונטיים, ללא יוצא מן הכלל.


הרחוב. קרדיט: אב אדריכלות נוף ותכנון סביבה בע"מ, ועיריית חיפה
הרחוב. קרדיט: אב אדריכלות נוף ותכנון סביבה בע"מ, ועיריית חיפה


יש לי המון מה לספר על החשיבות של המסמך הזה. בטווח הארוך, אם יוטמע בעבודת העירייה כראוי - הוא יהפוך את העיר להיות הרבה יותר אסתטית ומתוחזקת כראוי. אתם מוזמנים להיכנס לספר ולהינות, או לגלול למטה ולראות כמה דוגמאות. בנתיים, משלבת כאן בפוסט את הדברים שכתבתי בפתיח של המסמך:


*****

דבר ראש העיר ד"ר אדר' עינת קליש רותם,

 

הוצאת מסמך "שפת הרחוב" החיפאי הוא עבורי עוד רגע מכונן בהסדרת מערכות התכנון והתיאום עם גורמי התיפעול והאחזקה של העיר חיפה. כמי שמאמינה בכוחו של המרחב הציבורי העירוני וביכולתו להיטיב עם חיי התושבים, ביקשתי לקדם מיד עם כניסתי לתפקיד ראש העיר תכנית זו.

 

לכל מקום בעולם יש את המאפיינים הייחודיים שלו, ואם בוחנים היטב את המאפיינים של ערי ישראל, אין ספק שחיפה שונה ומרגשת במיוחד: הגניוס לוקי (genus loci) "רוח המקום", הוא מושג המתאר את צביונו של מקום ואווירתו, והוא מהותי בעיר חיפה. רוח המקום מכילה ומשקפת חומרים, צבעים, קווים, ריחות, קולות ושאר סממנים שהחושים שלנו סופגים, שהופכים את המקום להיות אחר וייחודי. חיפה המופלאה, העיר הישראלית היחידה הנשטפת בצבעי הירוק והכחול הניבטים מכל עבר, שלכל הדעות מרגיעים את העין והנפש, מאפשרת לגופנו להתערסל יום יום מהקמור אל הקעור בזכות ההר, הואדיות, והרחובות המטפסים. איוושת עצי האורן על הכרמל, ריח האדמה והצנוברים בחורשות, קולות גלי הים לאורך המפרץ וטקסטורת האבן בקירות התמך לאורך הרחובות שעולים מעלה ויורדים מטה. אין ספק שכל אלה, ויותר, מאפיינים את העיר.

 

כל אחד והעיר שלו. כל אחת והעיר שלה.

 

את המאפיינים של "רוח המקום" צריך לשמור ולתחזק, במיוחד בערים גדולות. אחרת נגלה מעקה ברזל בעיצוב מסוים בתחילת הרחוב ובעיצוב אחר בהמשכו, ספסל עץ ישן וספסל ברזל חדש זה לצד זה, קיר מצופה אבן גיר טבעי בסגנון שנות השישים לצד גדר מצופה שיש מנוסר בסגנון שנות התשעים, לעיתים זה מול זה. בליל של סגנונות, צבעים וחומרים – הוא גם עדות להתפתחות ההיסטורית של העיר, ואולי אף חלק מהיופי שלה, אבל לעיתים כשאין יד מכוונת, "רוח המקום" נפגמת ומתחלפת בתחושה של אבדן האסתטיקה, חוסר תשומת לב, ואפילו הזנחה. כל אלה עלולים לשדר חוסר כבוד למרחב הציבורי, שהוא, בעיני, המרחב החשוב ביותר לתיפקודה הטוב של העיר. לאסתטיקה יש משקל עצום באיכות המרחב הציבורי בכל הערים בעולם, וכך חייב להיות גם בחיפה.

 

עבודה זו עושה מאמץ להגדיר את "רוח המקום" החיפאית, ולאפשר גם לגורמי התכנון לעצב את העיר העתידית וגם לגורמי התיפעול שפועלים לתחזק את העיר העכשווית – לשמור על קו מנחה. העבודה הזו תקל על תחזוקת העיר, על אחזקת מלאי מסודר, על הנחיות ברורות למי שנמצא בשטח, שלא אמור ולא צריך לעסוק בסוגיות של צבע או עיצוב. להכנת מדיניות שפת הרחוב יהיו גם השלכות תקציביות וכספיות, שכן, להמציא את הגלגל כל פעם מחדש גם עולה ביוקר וגם מקשה על תיקונים ואחזקה.  

 

בעבודה זו עשינו הבחנה בין המקומות ההיסטוריים המיוחדים בעיר, לבין שאר חלקיה - אלה שנדרשים לשדר שקט, לעומת אלה שצריכים להתבלט. בין המרכזים העירוניים לבין השכונות השלוות, בין המקום לשלב צבע, לבין המקומות בהם צריך לתת לטבע להתבלט.

 

אני גאה שהעיר חיפה, השלישית בגודלה, הוציאה מסמך זה תחת הנהגתי, כראוי לראש עיר אדריכלית ומעצבת עירונית. עכשיו, לאחר הכנת עבודה מאומצת זו, מתחיל שלב ההטמעה, שהוא מורכב וחשוב לא פחות.

 

אני רוצה להודות לכל הגורמים שפעלו ועבדו קשה להכנת תכנית שפת הרחוב החיפאית: לצוות העירוני שבראשו עמדה ואותו הובילה האדריכלית נטע טלמור - מנהלת המחלקה לתכנון נוף. תודה לאדריכלית ליטל שלף דורי - אדריכלית העיר, לאדריכלית עינב שחורי - מנהלת מחלקת השימור, לאנג' צפריר קסלר - מנהל אגף תכנון דרכים, תנועה ונוף, לאנג' ג'אנה גורביץ – מנהלת מח' תכנון דרכים, וליעל אולק – אקולוגית עיריית חיפה.

 

תודה לצוות העבודה: אדריכלי הנוף "אב אדריכלות נוף ותכנון סביבה בע"מ", ומנהלי הפרויקט "הביטאט פרו ניהול פרויקטים סביבתיים", לאגרונום "חנוך בורגר אגרונומים בע"מ", ליועצי התנועה "א.ד. שירי ברלב בע"מ", ליועץ הנגישות "אטלייה אדריכלים" ולעיצוב הגרפי "רוני בן ציוני".

 

תודה לצוות וועדת ההיגוי של עיריית חיפה, שתרם מנסיונו וחוכמתו: אוהד דורפמן - ראש מינהל התיפעול, נועם דביר - ע/מהנדס העיר, גולן גבעון – מנהל אגף שפ"ע, גיל עטיה – מנהל אגף התברואה, חיליק אמסלם – מנהל אגף החופים, אריאל בלנק – מנהל אגף לבניה ציבורית, ענבל ריבלין – ראש מינהלת חיפה 2030, שירה גורלי – ס'/אגף סביבה וקיימות, ותודה גדולה גם לאמיל דיאב, יזיד אבוראס, מוטי מרום, איהאב שחאדה, דורון יעקובי, ולד זסלבסקי, נורית מירון, וכן, ליואב דנציגר (לשעבר מנהל אגף תכנון דרכים), ורדה ליבמן (לשעבר מנהלת אדף תכנון אורבני), גיא שחר וליועצי חיפה 2030 – סבסטיאן וולרשטיין וארנה אנג'ל.

  

בגאוה גדולה ובהצלחה,

 

ד"ר אדר' עינת קליש רותם,

ראש עיריית חיפה


*****

הנושאים המנחים לתכנון שפת הרחוב החיפאית. קרדיט: אב אדריכלות נוף ותכנון סביבה בע"מ, ועיריית חיפה
הנושאים המנחים לתכנון שפת הרחוב החיפאית. קרדיט: אב אדריכלות נוף ותכנון סביבה בע"מ, ועיריית חיפה

כמה דוגמאות:

פרטים. קרדיט תכנון: אב אדריכלות נוף ותכנון סביבה בע"מ, ועיריית חיפה

עיריית חיפה, עם תודה מיוחדת לנטע טלמור.

 

Comments


bottom of page