top of page

ד"ר עינת קליש רותם

חיפה | מה קרה ומה קורה; מידע שאולי לא הכרתם.

 I love Haifa - link to home page

מדיניות כריתת עצים + הכנת תכנית עירונית לייעור והצללה 🌳

  • תמונת הסופר/ת: einat kalisch rotem
    einat kalisch rotem
  • 5 בנוב׳ 2024
  • זמן קריאה 3 דקות

תהליכי ההתחדשות פוגעים בטבע העירוני באופן חסר תקנה. במיוחד במסגרת תמ"א 38, ובמיוחד על הכרמל המיוער. קל לזהות את הפרויקטים החדשים: סביב כל בניין חדש כבר אין ירוק. רחובות שלמים מתקרחים ומתחילים לסנוור עם מופע של בטון ושיש. ואין צל.


כבר מזמן טענתי שהתהליך ההרסני הזה של היעלמות הטבע העירוני ממרחב החצרות הפרטיות, מחייב אותנו לנטוע ירוק חדש - דווקא במרחב הציבורי. זה במנדט של העירייה, זה בשטח של העירייה, וזה בתקציב העירייה. ולא, לא מספיק לנטוע עצים ננסיים בעציצים דקורטיביים בכניסות לבתים החדשים. זו ההזדמנות שלנו לייער את הרחובות מחדש, ולוודא שהפעם אנחנו מסוככים על המרחב הציבורי עם עצים שעושים צל, כמה שפחות דליקים בשריפות, ובעלי שורשים שלא פוגעים במדרכות ובכבישים. זו ההזדמנות שלנו לתקן.


מדיניות כריתת עצים חדשה

ממש בתחילתה של הקדנציה, אחרי שלמדתי את תהליך קבלת ההחלטות ומתן האישורים לכריתת עצים בפרויקטים חדשים (רמז: היד היתה מ-א-ד קלה על ההדק), ניסחתי למינהל ההנדסה הנחיות חדשות לבחינת קפדנית של כל עץ ועץ לפני מתן היתרים. למרות שיש לדעתי עוד הרבה מקום לשיפור, הצלחנו למנוע עקירה של מאות עצים בתקופת כהונתי. מעל הכל, ההחלטה על הורדת כל עץ הפכה לסאגה מייגעת, וחייבה דיון מקצועי רחב. הקלות הבלתי נסבלת של כריתת עצים הסתיימה.


הצלתי את העצים בכרמל הוותיק

עוד הצלחתי להציל, והפעם אני לוקחת את הקרדיט לעצמי באופן אישי - את העצים של רחובות הכרמל הותיק (רחוב הברושים, הצבי, יצחק וסביבתם). כאשר ביקשתי בתחילת הקדנציה לקדם את תכנית שיפוץ הרחובות של השכונה הותיקה, גיליתי שהתכניות לא התייחסו כלל לעצים הותיקים הנפלאים של השכונה, שהופכים אותה לכל כך ייחודית. גרוע מזה, גיליתי שרבים מהעצים ייפגעו ממשטחי אספלט עתידיים, שיביאו למותם.


עצרתי את התכניות. דרשתי לשלב בצוות התכנון אגרונום. שיניתי את התכניות כמעט לחלוטין, והפכתי אותן למינימליסטיות, היינו - בלי שינויים גאומטריים נרחבים שפגעו בצמחיה של הרחוב. לפני שהתחלנו בשיפוץ, בדקנו את גילם ובריאותם של כל העצים, על מנת לוודא שלא משמרים עצים מסוכנים. היו כמה בודדים שהתגלו חולים, והם הורדו, במקומם נטעו עצים חדשים.


סביב שורשי העצים הגדולים קדחנו צינורות והחדרנו אותם לעומק הקרקע, על מנת שיובילו חמצן אל השורשים. נתנו לעצים זמן הסתגלות, בדקנו שהם עומדים במשימה ולא נפגעים לפני שהמשכנו לטפל בכבישים ובמדרכות. היום, כאשר שורשי העצים יכולים לנשום דרך הצינורות, הם לא יצטרכו לטפס מעלה ולבקע את הכבישים כדי לנשום. לכן, אנחנו מקווים, שיפוץ הכבישים ישמר יותר שנים. בשורה התחתונה - הצלנו את העצים.


אני זוכרת כמה הכפשות חטפתי מצד תושבי השכונה "הבטחת לשפץ, ואת לא עושה כלום". נכון, מודה באשמה! עיקבתי את הפרויקט כי הבנתי שהתכניות הישנות יהרסו את יופי הרחובות ויפגעו בעצים. אני אדם יסודי ואני מאמינה שתכנון נכון, גם אם הוא לוקח יותר זמן - משתלם. "סוף מעשה במחשבה תחילה" היא דרך חיי, ואני גאה בה. גם כשההמון צועק.


רחוב עירוני מוצלל ומיוער - שדרות הצבי
רחוב עירוני מוצלל ומיוער - שדרות הצבי

תכנית ייעור והצללה

במקביל לנסיון לשמור על העצים הקיימים בעיר, ככל שניתן, התחלנו להוביל תחת היחידה הסביבתית החדשה תכניות לייעור העיר חיפה. לסיקור באתר "ניוז חיפה והקריות" (4.1.23) >>


בקדנציה שלי הבאנו 2 מליון ש"ח מהמשרד להגנת הסביבה, עבור שתי תכניות:

1. תכנית עירונית להצללה והרחבת תכנית הייעור העירוני;

2. ביצוע פיילוט נטיעות ברחוב אח"י אילת בקריית חיים: הצללת הרחוב המתאפיין בתנועה ערה של הולכי רגל ועירוב שימושים. הפרויקט באח"י אילת נמצא בביצוע בחודשים אלה על ידי חברת יפה נוף, וכולנו מחכים לראות את התוצאות.



ועוד קצת ירוק בעיניים - גם בבתי הספר

ועוד אנקדוטה קצרה: בביקוריי הרבים בבתי הספר כאב לי בעיניים לראות את החצרות המבוטנים והמכוסים בדשא סינטטי וחומרי פלסטיק תקניים אחרים. לא היה בית ספר אחד שבו ביקשתי לראות היכן יש פינת טבע אמיתית, ועץ שאפשר להתענג תחת צילו בהפסקות הקיץ. מצאתי מעט מאד ונדנדתי לכולם: בתי ספר צריכים טבע אמיתי.

אז, הנה קבלו גם תוספת קטנה למרחב



Comments


bottom of page