בקדנציה בראשותי חיפה הפכה למעצמה קולינרית, וזה קרה בשני מוקדים בעיר: באיזור רובע הנמל וסימטת ח'טיב בעיר התחתית, ובמתחם סירקין ושוק תלפיות. זה לא קרה סתם וזה לא קרה במקרה. זו תוצאה של עבודה רבה וקשה שלי ושל הצוות שלי בלישכת ראש העיר.
מה חושבים בארץ על הקולינריה בחיפה ? מסתבר שכולם מבינים שקורה כאן משהו מרגש, ושיש לעיר "קטע".
למדריך האוכל של "הארץ" (22.9.21) >> למדריך האוכל של "טיים אאוט" (6.10.22) >> למדריך האוכל של "מאקו" (28.7.22) >> וגם אפשר למצוא לא מעט קפה ספשלטי בחיפה, ואפילו במקומות מתחדשים בהדר שכבר שנים רבות שכחנו מקיומם לסיקור בהארץ >> כמו למשל במדרחוב נורדאו ובעוד מקומות בעיר לסיקור של רדיו חיפה >> וגם כדאי לעקוב אחר הסיקור של הבלוג תרבות אכילה >> וללמוד איזה דברים נפלאים קרו בעיר בשנת 2023 לסיקור של תרבות אכילה לשנת 2023 >>
רק החודש (19.08.24) יצאה כתבה מקיפה ברשת 13: "סמטה אחת, 7 מקומות בילוי: הרחוב הסודי שמביא פודיז מכל הארץ לחיפה - בסמטה נסתרת מהעין מסתררים מקומות הבילוי והאוכל הטובים בחיפה. מבר סובייטי מחתרתי עד מסעדה בלקנית וארוחת קרקס - הכירו את הסמטה החיפאית הלוהטת שמביאה לעיר הצפונית בליינים מכל הארץ" - לקריאת הכתבה >>
תמיד האמנתי שתהליכי התחדשות עירונית טובים ועמוקים מצליחים לקרות בשילוב של הסקטור הפרטי וגורמים מסחריים עם הסקטור הציבורי ובמקרה זה הרשות המקומית. במונחים מקצועיים תהליכים כאלה נקראים PPP - Public Private Partnership. תקדימים בעולם מראים שהחיבור בין הסקטור הפרטי לסקטור הציבורי יכול להיות מורכב וגם יכול להיות פשוט, אין נוסחה אחת. ההתעוררות של עולם הקולינריה בחיפה לא היתה יכול לקרות כמובן בלי יזמים פרטיים מעולם המסעדנות, אבל זה גם כנראה לא היה מצליח ושורד בלי הממסד והרשות המקומית שפעלו לפתור בעיות עבור היוזמות החדשות בשטח מסביב לשעון.
בכל אחד משני המוקדים של חיפה, תהליך ההתעוררות העירונית והקשר שלו לחיזוק הקולינריה היה שונה לחלוטין. אני לא יכולה לספור כמה שעות השקענו בנושא כדי שזה יקרה - אני באופן אישי, כל צוות לישכת ראש העיר, מרבית גורמי העירייה וגם גופים חיצוניים איתם היינו במגע על בסיס שבועי, כמו המשטרה.
חיפה הפכה למעצמה קולינרית לא במקרה, ולא סתם.
קולינריה ברובע הנמל -
מסעדות העיר התחתית התחילו להתחזק כלכלית בד בבד עם מעבר התאגיד העירוני "היי סנטר" https://hicenter.co.il/ לרובע הנמל, ויחד עם תחילת מיזם "אינבנטק" https://www.in-ventech.co.il/ וההשקעה שלנו בסטארטאפים המקומיים, שהחלה באוקטובר 2020. במסגרתם היה הסכם קבלת מענק שכלל שני תנאים בסיסיים: 1. שהסטארטאפים ישבו בעיר התחתית שלוש שנים לפחות. 2. שעובדי הסטארטאפים יאכלו במסעדות ברובע הנמל והעיר (כפי שעושים בהייטק עם כרטיס "סיבוס"). מדובר ביותר מ־400 עובדי סטראטאפ שפוקדים את מרחב העיר התחתית, ולמעשה העלו את הביקושים להקמת עסקי מזון. איך זה קרה? יכולים לקרוא על תהליך הפיכת העיר התחתית למרכז סטארטאפים בבלוג כאן >>
בתחילת הקדנציה סמוך לתקופת כניסתי לתפקיד, עברתי לכמה דקות בעיר התחתית. אני זוכרת שזה היה ביום שני, והשעה היתה שעת בוקר מאוחרת, סביבות 11:00, בתקופת אמצע הסמסטר. עמדתי ליד מבנה קמפוס העיר החדש של אוניברסיטת חיפה, וחיפשתי לקנות כוס קפה. לא היתה נפש חיה במקום. היתה ממול קפיטרית סטודנטים סגורה ונעולה, שלא נראתה ממילא כמו מקום שנעים לשבת בו. שני בתי הקפה המיתולוגיים הסמוכים (אוא ושני) היו רחוקים, ולא היה לי זמן ללכת אליהם.
מאז זרמו מים רבים בקישון. למרות שנתיים של קורונה, רובע הנמל בחלקו המזרחי התחיל לפרוח עם עוד ועוד מסעדות, בתי קפה וקונדיטוריות. זה לא קרה סתם.
קולינריה במתחם סירקין ושוק תלפיות -
מתחם סירקין המיתולוגי של חיפה שצמח סביב מבנה שוק תלפיות ההיסטורי גם הוא עובר שיקום ועדנה, והופך למתחם קולינריה מהמובילים בארץ. במסגרת תהליכי החידוש שיפצנו מדרכות, התקנו תשתיות בטחון, לסקירה באתר חי פה >> מיפינו מבנים לא חוקיים והתחלנו לאכוף את חוקי התכנון והבנייה באזור לאחר הזנחה של עשרות שנים - לסיקור באתר "ניוז חיפה והקריות" >> להודעת דוברות בנושא >> שיפצנו את השירותים הציבוריים שעמדו מוזנחים עשורים - לסיקור ב"ניוז חיפה והקריות" >> שיפצנו את מגרש הכדורסל שעמד שומם - לסיקור באתר xnet בליווי הסברים >> והתוצאה: מרכז קולינריה מהמובילים בארץ.
וגם… בנינו פארקלטים! (עליהם תוכלו לקרוא בבלוג כאן >>)
Commentaires