top of page

ד"ר עינת קליש רותם

חיפה | מה קרה ומה קורה; מידע שאולי לא הכרתם.

 I love Haifa - link to home page
תמונת הסופר/תeinat kalisch rotem

תכנית חיבור השכונות הכלואות וכבישי הירידות מהרכס 🏞🚗

(*הבהרה חשובה בסוף הפוסט, על פרויקט מטרונית הרכס)

איור: רוני שלו. @hotsauce.illustration
איור: רוני שלו. @hotsauce.illustration
פרויקט חיבור השכונות הכלואות הוא אחד הפרויקטים בהם השקעתי את מירב הזמן, המחשבה והמאמץ במהלך הקדנציה. זו היא אחת התכניות המשמעותיות ביותר לשמירה על חיי אדם, לבטחונם ולרווחתם. אחרי שנים רבות שהתכנית לא התקדמה למימוש, ועל מנת שתהייה ישימה - שיניתי בתכנית זו את הקונספט ואת תפיסת העולם מקצה לקצה (מוזמנים להתעמק כאן למטה). זה הוא אחד מהישגי היפים, למרות שהביצוע נמצא רק בחיתוליו, ולמרות שעדיין לא רואים את הבשורה בשטח. למה? כי שחררתי את הפקק, אני יודעת שלפרויקט הזה כבר יש חיים משל עצמו ושהוא ירוץ קדימה. הוא חייב לרוץ קדימה, כי זה פרויקט שעשוי להציל יום אחד הרבה חיים.

מטרת התוכנית היא חיבור דרכי גישה נוספות לעשר שכונות להן כיום כניסה ויציאה אחת בלבד כדי להקל את פינוי התושבים בשעת חירום.

🏞 הכבישים שנמצאים בשלב ביצוע: (1) ורדיה; (2) גבעת זמר; (3) כבביר;

🏞 הכבישים שנמצאים בשלב תכנון מפורט לביצוע: (4) סביוני דניה (חיבור לרמת אלון);

🏞 הכבישים שנמצאים בשלב תכנון מתקדם לבחינת חלופות: (5) כרמליה, (6) דניה, (7) שמבור (לינקולן), (8) מורדות גולדה, (9) גבעת שמיר (כולל שינוי תכנית רמת בגין), (10) רמת ויז'ניץ.


הפרויקט הינו משמעותי לא רק לצרכי ביטחון באירועים כמו שריפות, מלחמות או רעידות אדמה, אלא גם ייטיב עם איכות החיים של תושבים רבים בימי שגרה.


אחד-עשר חיבורים לשכונות כלואות. קרדיט: עיריית חיפה ויפה נוף.
אחד-עשר חיבורים לשכונות כלואות. קרדיט: עיריית חיפה ויפה נוף.

לאחר פניות חוזרות ונשנות למשרד התחבורה, ללא כל תגובה והתייחסות, ולאחר שיחה עם הרמטכ"ל לשעבר, רב אלוף אביב כוכבי על בעיות הביטחון שבה מצויים אלפים מתושבי חיפה שהמליץ לערב את צה"ל – שיניתי את קונספט הובלת הפרויקט, והעברתי אותו מהידיים של משרד התחבורה לידיים של עיריית חיפה בשיתוף עם גורמי הביטחון – צה"ל ופיקוד העורף, הרשות לכיבוי אש והצלה, המשטרה, ולבסוף הצטרפו גם משרד הפנים. את התכנון הובילה עיריית חיפה באמצעות תאגיד יפה נוף. דאגנו למימון תכנון הפרויקט מכספי העירייה, מבלי להמתין למימון ממשרדי הממשלה, כדי שהוא יוכל להתקדם מהר ככל הניתן.


קידום פתרון לשכונות הכלואות הוא קריטי לימות משבר - מדובר בסכנת חיים אמיתית באירועים כמו שריפות, מלחמות, רעידות אדמה או כל אירוע בטחוני אחר חלילה. אבל מדובר גם בפתרון שייטיב עם איכות החיים של תושבי חיפה חשוב גם בימי שגרה. אין שום סיבה שמחצית מתושבי שכונות הרכס יעמדו כל בוקר בפקקי ענק כדי לעלות לציר מוריה, במיוחד אם הם צריכים לרדת לכביש החוף!


כתבתי לא אחת על הפתרון, ועל ששיניתי את הקונספט שלו מקצה לקצה -

1. במקום כבישים מהירים בואדיות - כבישים צרים ומפותלים בקצה השכונות.

2. לכל שכונה כביש פנימי משלה, שישרת ביום-יום את תושביה בלבד.

3. שמירה על ואדיות ערכי טבע וסביבה.

4. עלויות הפרויקט ירדו לכ- 1/3. גם חסכון כספי וגם שמירה על הטבע.


תודה לכל אנשי התכנון במינהל ההנדסה, מהנדס העיר וחברת יפה נוף על עבודת הצוות המצוינת, על הנכונות לשנות את הקונספט מקצה לקצה, ועל העבודה הרבה המושקעת בפרויקט.


נקודת המפנה:

עדכון סטטוס והסבר על התקדמות התכנית: אבן דרך משמעותית במפגש גורמי הבטחון ומשרד הפנים. מעמוד הפייסבוק שלי (17.1.22) >>

משרד הפנים, פיקוד העורף, משטרת חיפה, כב"ה, עיריית חיפה - ישיבת התנעה לקידום תכנית חיבור השכונות הכלואות
משרד הפנים, פיקוד העורף, משטרת חיפה, כב"ה, עיריית חיפה - ישיבת התנעה לקידום תכנית חיבור השכונות הכלואות

יום חשוב לחיפה !

ולחיבור השכונות הכלואות לכביש החוף !

הבוקר סיירתי עם נציגי המחוז של משרד הפנים, עם כל מפקדי כוחות הבטחון של מחוז חיפה (פיקוד העורף, כב"א, משטרה), ועם צוות מנהלים מהעירייה - בכמה מהשכונות הכלואות שעל הכרמל. אחר כך קיימנו פגישת עבודה, כדי לדון בפתרונות התחבורתיים לשכונות הכלואות בחיפה.


כבישים לשכונות הכלואות שעל הכרמל הן צו השעה. כבר שלוש שנים שאני פועלת למצוא פתרונות יצירתיים לשכונות אלו. החשש מאירועים בטחוניים, שריפות או רעידות אדמה שישאירו תושבים כלואים בלי יכולת להימלט חלילה מהשכונה שלהם - מדיר שינה מעיני. ממש עם תחילת תפקידי גייסתי את פקע"ר וכב"ה שיסייעו לנו, ובנוסף העליתי את הנושא בפני הרמטכ"ל ושר הביטחון במהלך ביקורם בחיפה בשנה החולפת.


בעבר קידמו תוכניות של כבישים רחבים ומהירים לצד השכונות, בואדיות. את התכניות האלה עצרתי. מדובר בכבישים יקרים שיעשו נזק סביבתי גדול לואדיות הנפלאות של חיפה, וגם לשכונות עצמן. במקומן דרשתי לקדם תכנון תחבורתי חדש בשינוי תפיסה עמוק - מיזעור הפגיעה בטבע, וגם צמצום עלויות דרסטי.


התכניות החדשות עליהם אנו עובדים במינהל ההנדסה, מציגות גישה תחבורתית שונה בתכלית: כבישים צרים יותר, קצרים יותר, ובמקומות שאינם רגישים כמו הואדיות. מדובר בכבישים מקומיים, קטנים ומפותלים, לתנועה איטית, שישרתו רק את תושבי השכונות, ולא יאפשרו תעבורה עירונית מהירה שתחצה ותפריע לשלוות שכונות המגורים. אף תושב לא רוצה כבישים מהירים מתחת לבית או באמצע השכונה. כביש קטן ומקומי לכל שכונה הוא הפתרון היעיל לכולם.


בנוסף, הוריתי שהפתרון הזה יתאים גם לתחבורה ציבורית, על מנת שכל מערך התח"צ יאפשר לתושבים להתחבר לא רק לציר הרכס, אלא גם לכביש החוף.


כמו כל תכנית אותה קידמתי מאז כניסתי לתפקיד - גם זו תובא לעיון ולהתייחסות התושבים.

אז כן, זה היה בוקר מרגש של חיבורים; לא רק של השכונות, אלא גם של כל הגורמים הרלוונטיים האמונים על בטחון חיינו.


תודה לממונה על מחוז חיפה במשרד הפנים – פאיז חנא, מפקד מחוז חיפה בפיקוד העורף – אל"מ אלעד אדרי, מפקד תחנת משטרת חיפה – סנ"צ חיים עזרן, מפקדי כב"ה וכן מהנדס העיר חיפה – אריאל וטרמן וגורמים נוספים ממינהלי ההנדסה והתפעול בעיריית חיפה - על ההירתמות. היום התקדמנו צעד משמעותי.

*****


שינוי התפיסה התכנונית:

יחד עם השינוי בהרכב הצוות שהוביל את הפרויקט, גם תכנון הכבישים השתנה באופן מוחלט: תוואי הכבישים הישן, שקודם טרם כניסתי לתפקיד, עבר בואדיות ופגע בערכי הטבע. במקומו תוכננו כבישים חדשים מקומיים ומפותלים בקצוות השכונות, באופן שלא יעודד חציית השכונה על ידי מי שאינם תושביה. בנוסף, הכבישים הוצרו וקוצרו ביחס לתוכנית הקודמת. עלות המתווה החדש לחיבורי כל השכונות ירד לכשליש מהערכת התקציב הישנה. יתרה מכך, התכנית החדשה היא סביבתית בהרבה והיא מאזנת בצורה מיטבית בין צרכי הפיתוח  לבין שמירת הטבע. לפרויקט מציל חיים זה הוקצו מעל 90 מיליון שקלים בשלב הראשון. שלושה כבישים נמצאים כבר בביצוע. החודש החלו העבודות לחיבור שכונת כבביר לנווה דוד. לסיקור באתר "מיינט חיפה" (16.8.22) >>


שימו לב:

בשלב הבא נדרש להיפגש עם כל התושבים, שכונה שכונה, כדי להציג בתהליך שיתוף עמוק את אפשרויות החיבורים והחלופות של הכבישים ולקבל פידבקים. התכניות לכל השכונות מכילות מספר חלופות שונות שנבדקו מבחינה הנדסית, וטרם הוצגו לשיתוף ציבור אמיתי. כפי שנהגתי לעשות בכל תכנית ותכנית מתחילת הקדנציה, פרויקטים מהותיים מסוג אלה חייבים לעבור תהליך ארוך של שיתוף, למידה ושמיעת כל הצדדים בשקיפות ובנפש חפצה אמיתית! תכניות רבות אותן קידמתי השתנו ואף קיבלו תפנית לאחר המפגשים עם התושבים, ששכנעו אותי ואת הצוותים המקצועיים אחרי שהציגו מידע נוסף, מנקודת מבטם של מי שחיים את המקום.


כיום כבר קיימות תכניות מתקדמות עם חלופות מפורטות לארבע שכונות:

כרמליה, דניה, גולדה, ולינקולן-תל אהרון.

על התכניות האלו עבדנו בשנה האחרונה של הקדנציה. נכון לסוף שנת 2023, המצגות המפורטות לחלופות השונות כבר מוכנות, וכוללות ניתוח יתרונות וחסרונות לכל חלופה. בגלל הקירבה לתקופת הבחירות נמנעה ממני האפשרות להציג אותן לתושבים. אני מקווה שהנהלת עיריית חיפה הנכנסת תציג לתושבים את התכניות המתקדמות הללו בהקדם.


סטטוס ביצוע

את חיבור שכונת ורדיה ושכונת אלמוגי ביצענו במהלך הקדנציה הזו.

בימים אלה סוללים את כביש חיבור שכונת כבביר.

בשבוע הבא מתחילות העבודות לפתיחת ציר השכונה הכלואה הראשונה - כבביר, וחיבורה מערבה לכביש החוף. על הפרויקט הזה אני עובדת מהרגע שנכנסתי לתפקיד: קודם כל שיניתי קונספט מקצה לקצה; אחר כך רתמתי שותפים; לאחר מכן הבאתי תקציבים; ולבסוף ליוויתי את מערך אנשי התכנון והביצוע.

הנה זה מתחיל.


כל הצוותים המקצועיים של הפרויקט, רגע לפני העליה לשטח בפרויקט חיבור שכונת כבביר לכביש החוף
כל הצוותים המקצועיים של הפרויקט, רגע לפני העליה לשטח בפרויקט חיבור שכונת כבביר לכביש החוף

*כמה מילות הבהרה על פייק-ניוז, אגדות אורבניות ומטרונית הרכס:

מעולם לא ביטלתי את פרויקט מטרונית הרכס.

למעשה, מעולם לא ראיתי את התכניות של מטרונית הרכס, למרות שביקשתי!

איך אפשר לבטל תכנית שלא מכירים? (ושלא בטוח אם בכלל קיימת)?


למרות שהתבטאתי כמה פעמים בתקשורת והסברתי זאת, הפייק, השקרים והאלימות לא פסקו.

במהלך הקדנציה פגשתי שלושה עובדי מדינה בכירים במשרדי הממשלה הרלוונטיים, שסיפרו לי כי הפרויקט בוטל עוד בטרם נבחרתי לתפקיד, בשלהי הקדנציה הקודמת, ואף ציינו באוזניי מי גרם לביטולו במהלך ישיבה סוערת עם משרד התחבורה, ומה תפקידו היה אז בהנהלת העירייה טרם בחירתי.


סקרנית להבין מה קרה, ניסיתי לחפש מסמכים ועדויות לפרויקט וגיליתי שהתקציב היחידי במשרד התחבורה שהיה מיועד לפרויקט הינו קטן מאד (ויש על כך אסמכתאות), מספיק בקושי לתכנון ראשוני בלבד, לא מספיק לתכנון מפורט ובוודאי לא מספיק לביצוע. כלומר, מעולם לא היה תקציב לפרויקט הבנייה עצמו.


אי אפשר לבטל פרויקט שלא קיים ואי אפשר לבטל תקציב של פרויקט ולגרום להעברתו לפרויקט בעיר אחרת, כשמעולם לא היה תקציב עבורו. אבל כפי שאתם מבינים, לא חיכיתי לכספי משרד התחבורה שמעולם לא אישר מימון לפרויקט. ידעתי למצוא מעקפים.

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page